De goede mens van Sezuan


van Bertolt Brecht, regie Arie de Mol

tournee: 30 oktober 2013 t/m
7 januari 2014

Een verraderlijk sprookje

Drie goden dalen af naar de aarde om te zien of er genoeg goede mensen leven. Ze belanden in Sezuan, een stad waar het bestaan hard is. Niemand blijkt bereid hen onderdak te verlenen, alléén het hoertje Shen Te. De goden belonen haar met een flinke som geld en geven haar een opdracht mee: “zorg goed voor jezelf én wees goed voor anderen”. Shen Te koopt een tabakswinkeltje. Onmiddellijk wordt ze belaagd door familie, vrienden en buren die graag van haar rijkdom meegenieten. Shen Te wil behulpzaam en gastvrij zijn, maar kan geen nee zeggen en raakt meer en meer in financiële problemen. lees meer

Drie goden dalen af naar de aarde om te zien of er genoeg goede mensen leven. Ze belanden in Sezuan, een stad waar het bestaan hard is. Niemand blijkt bereid hen onderdak te verlenen, alléén het hoertje Shen Te. De goden belonen haar met een flinke som geld en geven haar een opdracht mee: “zorg goed voor jezelf én wees goed voor anderen”. Shen Te koopt een tabakswinkeltje. Onmiddellijk wordt ze belaagd door familie, vrienden en buren die graag van haar rijkdom meegenieten. Shen Te wil behulpzaam en gastvrij zijn, maar kan geen nee zeggen en raakt meer en meer in financiële problemen. Het blijkt onmogelijk om aan de opdracht van de goden te voldoen. Dan duikt haar neef Shui Ta op, een jonge zakenman die korte metten maakt met alle profiteurs.
Dit verraderlijke sprookje laat op een innemende, maar tegelijk ook onthutsende manier zien hoe moeilijk het is om ‘het goede te doen’ in een wereld die om overleven vraagt.

 

juist de mensen, die zelf weinig te eten hebben, geven graag iets weg

sluiten

Nieuwsbrief ontvangen?